Новини

Відсьогодні вінничани платитимуть за одноразові поліетиленові «кульочки»

10 грудня 2021, 16:44

В Україні офіційно стартує перший етап відмови від пластикових пакетів. Пошук альтернатив від "Міста над Бугом".

Відсьогодні в Україні діє закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Обмеження запроваджують, щоб запобігти утворенню пластикових відходів, наступним кроком для України стане скорочення обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.

Забороняється розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг надтонких пластикових пакетів, крім тих, у які пакують свіжу рибу, м’ясо та продуктів із них, сипучі продукти, лід та тих, що розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Постанова Кабміну визначає такі ціни за 1 пакет з ПДВ:

  • без ручок (без бокових складок) – 2 грн;
  • без ручок (з боковими складками) та з ручками (без бокових складок)- 2,50 грн;
  • з ручками (з боковими складками) - 3 грн.

Водночас з 1 січня 2022 року припиняється розповсюдження оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів. Під дією світла і кисню такі пластики розпадаються на дрібні фрагменти поліетилену і солі металів.

Від 1 січня 2023 року в Україні дозволять лише біорозкладні пакети. Закон забороняє нанесення на пластиковий пакет слів "біо", "біопакет", "біорозкладний", якщо такий пакет не відповідає вимогам. Придбати можна буде лише пластикові пакети товстіше 50 мікрометрів, адже є змога відправляти їх на переробку. Всі пакети, які підпали під заборону, але залишилися в обігу підприємства мають утилізувати.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


За дотриманням "антипластикового закону" слідкуватиме Держпродспоживслужба, влаштовуючи планові чи позапланові перевірки магазинів, кафе, ресторанів та ринків.

Порушення заборони безоплатного розповсюдження пластикових пакетів каратиметься штрафом від 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення сума штрафу становитиме від 3400 до 8500 гривень.

Для довідки: 33 країни повністю заборонили використання та обіг деяких поліетиленових пакетів. 53 країни ввели часткову заборону або податок на поліетиленові пакети. Нарешті і Україна долучилася до розв'язання цієї проблеми та сказала пластиковим пакетам – НІ.

Вінницькі екоактивісти регіональної команди Let's do it Ukraine спільно з командою EcoBand інспектуватимуть не залишились осторонь й заклади харчування, супермаркети, школи, кав'ярні та інші заклади міста. Перевірятимуть екосвідомість закладів, зокрема:

  • чи дотримуються вимог закону щодо обмеження використання поліетиленових пакетів;
  • які засоби для миття посуду використовують;
  • чи можна придбати в них екоторбинки тощо.

Заклади, які успішно пройдуть інспекцію, отримають відзнаку.

Організатори зазначають, що перевірки проходитимуть на добровільних засадах. Окрім того, самі заклади зможуть заповнити заявку на участь, вказавши, які екоініціативи запровадили власне вони.

А що ж робити? Як альтернативу звичним пластиковим пакетам, можна використовувати екоторби, авоськи чи торбинки-сітки. Пропонуємо наш огляд магазинів у Вінниці, де їх продають.

 

Сільпо:

Торбинки для продуктів – від 5 грн за штуку до 39,99 грн за комплект

Сумка-шопер текстиль – 59,99 грн

 

АТБ:

Сумка для господарчих потреб – від 10 грн до 20,40 грн

Сумка-транформер з чохлом – 34,70 грн

 

MONPACIE (вул. Миколи Оводова, 51 та вул.Келецька, 78 ):

Авоськи великі  - 139 грн

 

ШоШоурум (вулиця Миколи Оводова, 32):

Екоторби – 320 грн

Велика авоська - 50 грн, маленька (для пляшки) - 25 грн

 

А ось іще варіанти:

  • Біорозкладні пакети. Бувають із мікропластику та з крохмалю. Перші ще гірші за звичайні пластикові, а ось крохмалеві пакети – справді органічні. Ціни варіюються від 30 до 436 грн залежно від розміру;
  • Пакети з опалого листя. Продукція від українського стартапу RE-leaf. Для виготовлення таких пакетів листя варять у чанах, які розігріваються лише до 40 °C, щоб у повітря не виділялися шкідливі речовини, віджимають від зайвої вологи та розтягують перетворюючи на папір. Ціна від 130 грн до 300 грн;
  • Вощені серветки. Бавовняні серветки, просочені восковим розчином. Під дією тепла рук серветка стає піддатливою і в неї легко запакувати продукт. Підходять для зберігання їжі у холодильнику чи морозилці. Мити їх можна прохолодною водою з натуральним мийним засобом, не можна використовувати у мікрохвильовці чи загортати у них м'ясо або рибу. Також вощені серветки можуть замінити харчову плівку. Ціна – від 120 грн до 250 грн.
  • Контейнери. У домашніх судках можна зважувати салати. Щоправда, потрібно одразу уточнити у магазині чи вам не відмовлять через санітарно-гігієнічні норми. Якщо ваш судок погано помитий і продукт у ньому зіпсується, а ви отруїлись, то магазин тут мав би бути ні до чого. Ціна - досконалості немає меж.

Читайте також: 
Кінопокази та дискусії про права людини: у Вінниці відбудеться відкриття XVIII Docudays UA

Поділитися :