Новини

Хрустка скоринка без шкоди: рекомендації Центру громадського здоров’я

11 січня 2022, 13:02

Смажені продукти не тільки висококалорійні, але й містять багато трансжирів, тому вживання їх у великій кількості збільшує ризик розвитку хвороби серця, діабету, раку та ожиріння.

Одна невелика запечена картопля (100 грамів) містить 93 калорії та 0 грамів жиру, тоді як така ж кількість (100 грамів) картоплі фрі містить 319 калорій і 17 грамів жиру. Про це повідомляють на фб-сторінці Центру громадського здоров’я України.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Проте улюблену хрустку скоринку можна отримати альтернативними способами:

  • зробіть хрустку скоринку, додавши хрусткі інгредієнти зовні страви, потім обсмажте в духовці, а не смажте в розпеченій олії;
  • додайте вологи м’ясу, маринуючи його в пахті (маслянці), потім обсмажте в духовці;
  • універсальне борошно добре працює у приготуванні тіста, оскільки містить глютен, який допомагає дуже добре прилипати до їжі, але він також може поглинати багато олії. Замість нього ви можете використовувати у тісті інгредієнти без глютену, такі як кукурудзяна крупа або рисове борошно.
  • замість смаження у фритюрі використовуйте невелику кількість олії, щоби покрити поверхню страви, а потім підсмажте в духовці.

Серед найбільш здорових олій знаходяться кокосова, оливкова та олія авокадо. Кулінарні олії, які містять велику кількість поліненасичених жирів, є набагато менш стійкими й утворюють акриламід під впливом високої температури. Сюди входять: олія каноли, рисових висівок, олія з виноградних кісточок, соєва олія, кукурудзяна, кунжутна, соняшникова, сафлорова, бавовняна.

Читайте також:
Правила здорового харчування від Центру громадського здоров’я

Поділитися :