Новини

Перегляд меню і здорожчання продуктів: у дошкільних навчальних закладах Вінницької громади змінили харчування

5 січня 2022, 10:41

Харчування дітей 1-4 років становитиме 34 гривні, для старших дошкільнят 4-6 років – 46 гривень.

Рішення ухвалив виконавчий комітет міської ради. За харчування дітей, в дитячих садочках Вінниці, та у «Вінницько-Хутірському закладі дошкільної освіти», батьки сплачуватимуть 75 % від вартості харчування на день. Розмір батьківської плати у дошкільних навчальних закладах сіл Стадниця, Гавришівка, Малі Крушлинці, Писарівка, становитиме 50% від вартості харчування дитини. Як пояснила Місту над Бугом директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко, вартість харчування підвищили через здорожчання продуктів і перегляд меню для школярів та дошкільнят.

«Діє постанова Кабінету міністрів №305. Норми харчування змінюються, набір продуктів, змінюється меню, яке дають дітям. Наприклад, зменшено вміст цукру в напоях, стравах, кондитерських, борошняних виробах, зменшена норма споживання солі, виключено споживання яловичини, свинини, печінки, сосисок, ковбасних виробів. Натомість включено більше, наприклад, свіжих овочів, молоко й молочні продукти мають бути щодня», - розповіла пані Оксана.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


На фб-сторінці Держпродспоживслужби у Вінницькій області повідомляють, що усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:

  • зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази, до 7,5 г на один прийом їжі;
  • збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
  • збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
  • збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Серед особливостей продуктів:

  • приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження;
  • картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
  • відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна;
  • салати треба заправляти перед видаванням;
  • треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
  • надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
  • м’ясні страви треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
  • насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
  • у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння, але це необхідно вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
  • сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів (плавлений сир не дозволяється);
  • сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
  • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
  • питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

Заборонено продавати:

  • солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
  • газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.

Дітей пільгових категорій у дитсадках Вінницької громади харчуватимуть безкоштовно. Також у дошкільних навчальних закладах з’явилося безглютенове меню для дітей, які страждають на алергію. Батьки таких дошкільнят повинні надати адміністрації закладу, медичну довідку від лікаря.

«Є безглютенове меню, але річ у тому, що ще не було попиту на нього. Повинна бути довідка про те, що дитина страждає на алергію і їй необхідне таке меню. Його затвердила держпродспоживслужба, департамент освіти. Ми навіть ввели такий термін як «диференційоване харчування», тобто дитина сама обирає, що хоче», - пояснила директорка департаменту освіти міської ради.

Читайте також:
З 5 січня стартує реєстрація вінничан на пробне ЗНО

Поділитися :