Новини

У Вінниці відкрили новий корпус клінічної лікарні швидкої медичної допомоги

23 грудня 2021, 09:57

Це наймасштабніший проєкт у сфері охорони здоров'я міста, який реалізували за роки незалежності України.

В триповерховій будівлі на Київській, 68 на першому поверсі розташовано відділення екстреної допомоги, діагностичні кабінети, ізоляційний бокс, зона реєстрації, перев’язувальна, кабінети гінеколога і ЛОР-а. На другому поверсі – палати інтенсивної терапії. На третьому – чотири операційні. Оснащені відділення за останнім словом техніки. У відкритті нового корпусу лікарні ШМД взяли участь Вінницький міський голова Сергій Моргунов, голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий та голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов.

«Я пишаюся тим, що ми можемо у галузі охорони здоров’я вийти на новий якісний рівень надання медичної допомоги, особливо для ургентних хворих. Тому що, нагадую, що ми знаходимося в приміщенні лікарні швидкої медичної допомоги, яка є основною лікарнею госпітального округу. Фактично це близько 900 тисяч населення обслуговування», - сказав мер Вінниці.

На першому поверсі корпусу облаштували відділення екстреної медичної допомоги на 6 місць. Тут встановлено сучасне діагностичне обладнання – КТ, цифровий рентген, апарати УЗД, набори для реанімації. За словами реаніматолога Віктор Мінкіна, через лікарню екстреної допомоги в рік проходить близько 15 тисяч людей, з них 900 госпіталізується в реанімаційне відділення. Це пацієнти у важкому та вкрай важкому стані з травмами отруєннями, інсультами тощо. Тому важливо що в центрі встановлено усе необхідне діагностичне обладнання для швидкого діагностування стану хворого:

«Це відділення реанімації, яке займається лікуванням та діагностикою критичних станів. Завдяки розташуванню ми не втрачаємо час для діагностики. Через те, що раніше ми їздили до діагностичного центру, де є приватний комп’ютерний томограф, втрачався час. Не кожен пацієнт може витримати транспортування, у деяких випадках це шкодить. У цьому випадку проїхати через коридор не складає труднощів, тобто у будь-якому стані ми зробимо комп’ютерну томографію і комп’ютерна томографія нам, в принципі, на 80% нам дасть уже діагноз. Після комп’ютерної томографії у найближчі 5-10 хвилин ми маємо уявлення про захворювання», - розповів пан Віктор.

На третьому поверсі знаходиться операційний блок на 4 операційні та зала телемедицини.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Під час операції в режимі реального часу транслюється відео та аудіозапис, яке можуть переглядати усі фахівці що мають доступ. Окрім того, можна забезпечити консультування фахівців з інших лікувальних закладів з всього світу, де є доступ до інтернету. Завідувач операційного відділення Валерій Мазур розповів, що тепер є можливість виконання надскладних оперативних втручань, які потребують довготривалого залучення лікарів і техніки.

Сергій Моргунов додав, що тепер у лікарні пацієнти отримуватимуть якісну медичну допомогу європейського рівня із сучасним обладнанням.

«Найголовніше, на мою думку, не тільки обладнання, не тільки гарні стіни тощо. Головне – люди, ті люди, які будуть надавати тут першу медичну допомогу, які будуть рятувати й сьогодні рятують людей. Я дуже сподіваюся на те, що саме в цій лікарні будуть найкращі наші медики з найкращими практиками, відповідно до профілю, які можуть ефективно використовувати те обладнання, яке територіальна громада змогла сюди забезпечити», - зазначив міський голова.

Будівництво корпусу стартувало наприкінці 2017 року. Його загальна вартість складає майже 273 млн грн, з яких понад 161 мільйон (майже 60%) - це кошти, інвестовані в будівництво та оснащення сучасним обладнанням Вінницькою міською територіальною громадою. Загальна вартість медичного обладнання для нового корпусу становить майже 147 млн грн. Його придбали у співфінансуванні міського та державних бюджетів. Найбільше державної підтримки на придбання обладнання надійшло у 2018-2019 роках, коли Уряд очолював Володимир Гройсман.

Читайте також:
У Вінниці запустили новий тролейбусний маршрут №14А

Поділитися :