Новини

У Вінниці вшанували пам’ять кіборгів – захисників Донецького аеропорту

20 січня 2022, 15:54

Жалобні заходи розпочалися з панахиди за загиблими у Спасо-Преображенському соборі міста.

Побратими та рідні кіборгів прийшли на Європейську площу, для вшанування захисників Донецького летовища. Та поклали квіти до Інтерактивної стели пам’яті героїв. Про останні дні оборони Донецького аеропорту згадує військовий медик з Вінниці Андрій Грачов. Найзапекліші бої за Донецький  аеропорт, оборона якого тривала 242 дні, завершилися сім років тому, але вінничанин пам’ятає їх так, ніби все це відбувалося вчора.

«Я його пам’ятаю як вчора. Не було бронемашин, із 3 машин повернулась тільки моя. Ми виїхали, а приблизно через годину аеропорт впав. Ми мали забрати останніх 27 осіб, але не вийшло. Важливо пам’ятати тих, кого нема, тих, хто захищав цю землю, завдяки яким ми зараз тут стоїмо»,- наголосив пан Андрій.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


20 січня 2015 року проросійські бойовики підірвали новий термінал Донецького аеропорту, перетворивши колись один з найбільших аеропортів країни на руїни. За стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали «кіборгами». За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули близько 100 військових. Серед захисників Донецького аеропорту і восьмеро вінничан. Андрій Дедічев, який добровольцем пішов служити у зону АТО в серпні 2014 року, теж прийшов вшанувати побратимів-кіборгів з Вінниччини Володимира Шевчука і Сергія Зулінського, з якими разом був призваний на фронт. Старшина 3-ої штурмової роти 90-го окремого аеромобільного батальйону втратив чотирьох побратимів.

«Дійсно ми ходим не тільки сьогодні. Ми з 2015 року щороку збираємося, приїжджає командир роти, хлопці, які служили. Тому що у нас з Вінниччини 5 похованих: Дмитро Франишин зі Стадниці, Леонід Шевчук з Вінниці, Сергій Зулінський з Вінниці, Анатолій Буйлук зі Жмеринського району і Юрій Осаулко з Козятинського району. Четверо з нашого 90-го батальйону по Вінниці», - розповів Андрій Дедічев.

Загинув в останньому бою за Донецький аеропорт і вінничанин Сергій Зулінський. 28 жовтня 2014 року військова частина, в якій він перебував, зайняла бойові позиції в районі Донецького аеропорту. Хлопці потрапили під обстріл, коли їхали забирати поранених. Певний період вінничанина Сергія Зулінського вважали зниклим безвісти. Наприкінці березня 2015 року рідні впізнали його тіло в одній з лікарень Дніпра. З усіма почестями воїна поховали у Вінниці на Алеї Слави Центрального кладовища.

Зазначимо, День вшанування захисників Донецького аеропорту або День пам'яті кіборгів — день вшанування пам'яті захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час війни на сході України. Відзначається щороку 20 січня, згідно зі спільним Наказом Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України.

Читайте також:
Донорський орган вінничанина врятував життя однорічного хлопчика

Поділитися :