Новини

У Вінницькому краєзнавчому музеї відкрили виставку «Блокпост пам’яті»

12 січня 2022, 15:39

На 40 персональних вітринах представлені речі захисників України, які волонтери привезли з поля бою, а також речі, передані родинами загиблих воїнів.

Як розповів «Місту над Бугом» Павло Нетьосов – керівник громадської пошукової організації «Цитадель», з 2014 року  у зоні проведення АТО/ООС, загинули 4 480 українських захисників. 

«Кожна фотографія, яку ви побачите, пов’язана з місцем, з якоюсь датою і, звісно, з людиною, а зараз вже і з родиною, бо хлопці загинули за Україну, але ми спілкуємося з родинами, постійно тримаємо зв’язок. Серед вінничан: Сергій Муравський і Вадим Наумов. Вадима Наумова знайшла наша пошукова група, ми його віддавали додому, а потім передавали його особисті речі, карту пам’яті його мамі, так познайомилися. Олег Табачук – наш побратим, мій друг, нас познайомила війна в 2014-2015», - розповів пан Павло.

Микола Рубаняк, який служив з 2014 по 2018-й рік в батальйоні «Миротворець» МВС України, учасник бойових дій у зоні АТО, теж долучився до проєкту і брав участь у пошукових роботах. Каже, що такі заходи дуже  необхідні,  для  того, щоб нагадувати суспільству про військових, які загинули, захищаючи українську територію від російських окупантів.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Постійна експозиція проєкту «Блокпост пам’яті», який розповідає про учасників російсько-української війни, знаходиться у Національному військово-історичному музеї, в Києві. А також подорожує містами України, на запрошення музейників. Розповів виходець з Іловайська, атовець Микола Рубаняк.

«Робота з батьками загиблих це також непросто. Не всі батьки хочуть йти на контакт. Ваш земляк, мій побратим, В’ячеслав Катрич також загинув в Іловайську. Його речей у нас поки нема», - поділився пан Микола.

Виставка «Блокпост пам’яті» перебуватиме у вінницькому краєзнавчому музеї до 8 травня. Експозиція розташована на другому поверсі музею. Відвідувачам необхідно мати при собі ковід-сертифікат.

Читайте також:
Умови військового обліку жінок: пояснення для вінничанок

Поділитися :