Новини

Умови військового обліку жінок: пояснення для вінничанок

11 січня 2022, 13:18

Військовий облік жінок – це не призов і не мобілізація, а необхідність з'ясувати, які спеціалісти є в країні  і їх можна залучати до оборони держави.

Про це радіо Місто над Бугом розповів Олег Гонтаренко заступник військового комісара, начальник відділення рекрутингу та комплектування Вінницького ОМТЦК. За його словами, військовий облік не передбачає призов жінок на військову службу, в тому числі і під час мобілізації. Примусово на військову службу не призиватимуть нікого. Однак жінок, як і чоловіків, можуть призвати на військові збори для підвищення кваліфікації.

«Якщо людина перебуває на військовому обліку, це не означає, що сьогодні-завтра її призвуть на військову службу. Якщо, не дай Боже, буде оголошена загальна мобілізація в країні, то залежно від того, які потрібні будуть спеціальності у військових частинах, можуть викликати і жінок. Але жінки, в яких, наприклад, є неповнолітні діти, мають право на відстрочку. Тобто, якщо жінка перебуває на військовому обліку, це не означає, що її обов’язково призвуть на військову службу, це зовсім різні поняття», - пояснив пан Олег.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


 

Алгоритм постановки на облік жінок такий самий, як і чоловіків. Спершу жінка має прийти з паспортом до територіального центру комплектування за адресою Замостянська, 23. Якщо вона підлягає взяттю на військовий облік, її спрямують на медкомісію, яка визначає придатність до військової служби, зазначив Олег Гонтаренко:

«Потрібно взяти з собою паспорт і бажано мати копію документа про освіту, бо у цьому наказі визначено перелік спеціальностей/професій, які підпадають під те, щоб їх взяли на військовий облік, військовозобов'язаних. Жінка приходить з копією цього документа, ми перевіряємо чи дійсно вона потрапляє під дію наказу, чи вона зареєстрована в місті Вінниця, тому що на військовому обліку перебувають за місцем проживання і реєстрації. Потім уже відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу направляє на проходження військової лікарської комісії на Довженка, 28, не потрібно їздити лікарнями. Жінка має пройти терапевта, хірурга, невропатолога, психіатра, ЛОРа, офтальмолога, дерматолога і гінеколога. Довідка військової комісії передається у відділення військового огляду і бронювання, де виписується документ, який називається «Тимчасове посвідчення військовозобов'язаного»», - розповів заступник військового комісара.

Військовому обліку підлягають усі жінки у віці від 18 до 60 років. У самому Міністерстві оборони України додають, що процес виконання закону та постановки на військовий облік жінок, чиї спеціальність та/або професія, споріднені з відповідною військово-обліковою спеціальністю, буде тривати впродовж 2022 року. Це перехідний період — протягом якого буде впорядковуватись та вдосконалюватись нормативно-правова база з цього питання та самі процедури.

Нагадаємо, що Міністерство оборони України затвердило перелік професій, представниці яких повинні будуть стати на обов'язковий облік військовозобов'язаних. Відповідний наказ було ухвалено 11 жовтня 2021 року. Так, до переліку увійшла велика кількість популярних професій, зокрема, медики, фармацевти, юристи, програмісти, соціальні працівники, менеджери, бухгалтери, журналісти, музиканти, працівники ресторанів та готелів тощо.

Читайте також:
У Вінниці проведуть громадське обговорення щодо плану розвитку прибережної зони відпочинку пляжу «Кумбари»

Поділитися :