Новини

Вінниця долучилась до Європейського Зеленого курсу

28 січня 2022, 16:32

Це продовження стратегічних документів громади: Вінниця-2020 та Вінниця 3.0.

Сьогодні під час засідання сесії міської ради було підписано Декларацію про Зелений курс Вінниці за участі Представництва Європейського Союзу в Україні, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції та українських парламентарів. В основу зеленого курсу Вінниці покладені засади Європейського Зеленого курсу, він  є дорожньою картою заходів, які перетворять Євросоюз на ефективну, стійку та конкурентоспроможну економіку, покращення здоров’я та якості життя людей.  Як зазначив міський голова Сергій Моргунов, Вінниця першою приєдналась до цієї європейської ініціативи серед інших міст України.

«Можу сказати, що ми не починаємо все з нуля, тому що і в «Концепції інтегрованого розвитку 2030», і в «Стратегії Вінниця 3.0» визначені 2 пріоритети щодо Зеленої економіки, Зеленого курсу, всіх питань, які пов’язані з екологією. І, разом із тим, сьогоднішнє рішення – це ще один крок, який буде оптимізувати наш план екодії і доповнить його. Основою для Зеленого курсу Вінниці безпосередньо стали принципи і засади Європейського Зеленого курсу, які були прийняті у 2019 році», - зазначив очільник міста.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Що передбачає Європейський Зелений курс:

  • покращення екологічної якості життя мешканців громади;
  • модернізація економіки, що не шкодить довкіллю;
  • залучення зелених інвестицій;
  • стала мобільність та екологічно чистий транспорт;
  • розробка концепції «Місто нуль відходів»;
  • розвиток блакитно-зеленої інфраструктури;
  • впровадження сучасних енергоефективних технологій;
  • стимулювання органічного сільського господарства.

Сергій Моргунов додав, що Вінниця вже досягла певних результатів у «зеленому» розвитку:

«Я хочу нагадати, що Вінниця у 2015 році перша у Східній Європі отримала Європейську енергетичну відзнаку. У 2019 році ми її підтвердили. Сьогодні ми працюємо над тим, щоб отримати «Золоту Європейську енергетичну відзнаку». Крім того, ми вже сьогодні приймали рішення, щодо оптимізації, матеріалізації нашої транспортної системи, придбання екологічно чистих автобусів муніципального транспорту. Цього року ми отримаємо першу партію швейцарських трамваїв «ТРАМ2000». Це теж значно покращить екологічну складову територіальної громади. Ми достатньо активно розвиваємо велоінфраструктуру – це теж позитивні кроки в цьому напрямку», - розповів мер міста.

Читайте також:
Вінницяміськтеплоенерго готове до нового опалювального сезону

Поділитися :