Новини

Як читати етикетки: поради від Центру громадського здоров’я України

31 січня 2022, 11:57

На що звертати увагу при виборі продуктів читайте у матеріалі.

Список того, на що варто звертати увагу опублікували на фб-сторінці «Центру громадського здоров’я України».

Дата випуску, термін придатності та умови зберігання. Можна купити корисну сиродавлену олію, але через неправильне зберігання, втратити більшість корисних компонентів.

Склад. Важливо, щоб кількість компонентів не перевищувала кількість Е (харчових добавок) на етикетці. Трьох перших інгредієнтів завжди найбільше у продукті. Інколи виробники вказують кількість компонентів у відсотковому співвідношенні.

АЛЕ. Не усі «E» шкідливі. Так маркують барвники, загущувачі, консерванти, підсилювачі смаку й аромату, розпушувачі тощо. Усі «E» запам’ятати неможливо, що означає конкретна «E» 一 шукайте додатково.

Сіль. Її можуть містити навіть не солоні на смак продукти. Тому звертайте увагу, скільки чого міститься у складі.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Енергетична цінність. Іншими словами, скільки калорій, білків, жирів і вуглеводів містить продукт на 100 грам або на порцію. Це важливо, якщо у вас є певні обмеження або ви обираєте між декількома видами одного продукту. Найпростіший приклад 一 це хліб. Він може бути менш калорійний та більш корисним за складом макроелементів.

«Без глютену» і «без лактози». Такі помітки не означають більшу користь. Ці продукти створені для тих, хто страждає від непереносимості цих компонентів. Те саме стосується позначок «біо», «еко», що можуть свідчити про маркетингові спекуляції на здоровому способі життя.

Контактні дані виробника. Державні стандарти зобов’язують усіх виробників вказувати свої контакти: номери телефонів та адресу, щоб у разі будь-яких проблем, споживач зміг до них звернутися. Якщо ж продукт імпортний, така інформація повинна бути мовою країни-імпортера.

Читайте також:
Цифровий добробут: скільки часу можна проводити в телефоні і чому?

Поділитися :