Новини

У Вінниці влада намагається вирішити питання з гарячою водою своїми силами, допоки Уряд продовжує не виконувати зобов'язання

21 травня 2021, 15:41

Гаряче водопостачання для вінничан планують відновити в червні.

Як інформує на своїй фейсбук-сторінці міський голова Сергій Моргунов, у Вінниці котельні залишились без газу, а понад 100 тисяч вінничан – без гарячої води. Така ситуація – по всій Україні. Це сталось через те, що Уряд не зміг завчасно відрегулювати критичні питання у сфері теплоенергетики.

Нагадаємо, у лютому Асоціація міст України з Урядом, НКРЕКП та НАК "Нафтогаз" підписали Меморандум щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води. Якщо перша сторона – Асоціація – свої зобов'язання по документу виконала, то інша – ні. Послуги у період опалювального сезону, зокрема й у Вінниці, надавались безперебійно, а тарифи не зросли. Проте Уряд не запустив механізму компенсацій різниці тарифів, що дозволило б зняти напругу. А саме це передбачав зміст ухваленого Меморандуму.

"Міста змушені терміново шукати шляхи вирішення, адже в заручниках опинились люди. Ми зробимо все можливе, щоб в червні відновити гаряче водопостачання для вінничан. Але без змін на рівні держави так довго тривати не може. На цьому наголошується в заяві Асоціації міст України, позицію якої підтримує і наша команда", – розповів Сергій Моргунов.

Мери українських міст вкотре змушені звертатися до центральної влади, щоб запобігти колапсу. 

За словами міського голови, проблема у тому, що котельні не отримають газу, допоки не погасять борги перед НАК "Нафтогаз України" та не виконають низку інших умов, які заганяють теплокомуненерго в глухий кут. Хоча на сьогодні підприємство "Вінницяміськтеплоенерго" має одну з найменших за обсягом заборгованість за газ серед інших підприємств держави – 289 млн грн. Сума по різниці тарифів, яку держава не відшкодувала підприємству, – понад 500 млн грн. Причому, заборгованість споживачів за надані послуги – 160 млн грн.

"Окрім того, у зв'язку з новими правилами, міськтеплоенерго зобов'язано купувати газ на ринку з обов'язковою 100%-ою передоплатою. Причому, відповідно до урядової постанови №217 левова частка коштів, які отримує міськтеплоенерго за надані послуги, відразу йдуть на рахунки "Нафтогазу". А за будь-які відхилення від умов "Нафтогазу" – штрафні санкції. Зверніть увагу, ціна на газ очікується вище 10 грн за 1 кубічний метр. Фактично за червень "Вінницяміськтеплоенерго" має заплати понад 30 млн грн за газ наперед. Питання – де брати кошти? Коли споживачі розраховуються за місяць постфактум, до того ж і серед них боржників вистачає", – зауважив Сергій Моргунов.

Як наголошує міський голова, не можна допустити, щоб люди залишились без послуг та перекладати непосильний тягар на місцеві бюджети: таких коштів там просто немає. Питання виходу з кризи у сфері теплопостачання сьогодні стоїть надто гостро – для всієї України. 

Поділитися :